Open Access von A bis Z (VÖB-Mitt. 2/2012)

Kerstin Stieg und Karlo Pavlovic: OPEN ACCESS VON A BIS Z

Zusammenfassung: Das Glossar Open Access von A - Z beinhal­tet wich­tige Schlüsselbegriffe zu Open Access. Erläutert wer­den arXiv, Berliner Erklärung, Budapest
Open Access Initiative (BOAI), Creative Commons (CC), Directory of Open Access Books (DOAB), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR), Digital Repository Infrastructure Vision for European Research (DRIVER), Eprint, Embargo, Finch-Report, Geschäftsmodelle für Open Access, Hybrid-Journal, Institutionelles Repositorium, Journal Impact Factor, Kosten, Kritik, Langzeitarchivierung, Mandat, Netzwerk von Open Access-Repositorien, Open Access Publishing in European Networks (OAPEN), Open Access, Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), Open-Access-Statistik (OA-S), Open Archives Initiative (OAI), Open Data, OpenAIRE, OpenAIRE plus, Publishing and the Ecology of European Research (PEER), Public Library of Science (PLoS), Qualitätssicherung, Repositorium, SHERPA/RoMEO-Liste, SCOAP3, SPARC Scholarly Publishing and Acadermic Resources Coalition (SPARC), Transformation, Urheberrecht, Verlage, Webometrics Ranking of World Repositories, Xiandai-wuli, Ydrasil - A Journal of the Poetic Arts!, Zeitschriftenkrise.

Schlagwörter: Open Access, Glossar

OPEN ACCESS FROM A TO Z

Abstract: The glossary „Open Access from A to Z“ com­pri­ses essen­tial key terms on Open Access such as arXiv, The Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities, the Budapest Open Access Initiative (BOAI), Creative Commons (CC), the Directory of Open Access Books (DOAB), the Directory of Open Access Journals (DOAJ), the Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR), the EU pro­ject Digital Repository Infrastructure Vision for European Research (DRIVER), the Finch Report, Open Access busi­ness models, hybrid jour­nal, insti­tu­tio­nal repo­sitory, the jour­nal impact fac­tor, cost of Open Access, cri­ti­cism of Open Access, long-term pre­ser­va­tion, the net­work of Open Access repo­si­to­ries, Open Access Publishing in European Networks (OAPEN), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), Open-Access Statistics (OA-S), Open Archives Initiative (OAI), Open Data, OpenAIRE, OpenAIRE plus, Publishing and the Ecology of European Research (PEER), Public Library of Science (PLoS), qua­lity assurance in the field of Open Access, the SHERPA/RoMEO list, SCOAP3, SPARC Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC), the trans­for­ma­tion pro­cess to Open Access, copy­right, the Webometrics Ranking of World Repositories and the seri­als crisis.

Keywords: Open Access, Glossary

Schlagwörter: Universität Wien, Institutionelles Repositorium

Veröffentlicht in Mitteilungen der VÖB 65 (2012) Nr. 2, S. 222-241.
Online in E-LIS: http://eprints.rclis.org/handle/10760/1762
Gesamte Ausgabe online in Phaidra: https://fedora.phaidra.univie.ac.at/fedora/get/o:175746/bdef:Content/download

Dieser Beitrag wurde unter Literaturhinweis, VÖB-Mitteilungen abgelegt und mit , , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Hinterlasse eine Antwort