Connected Projects

Im März 2012 haben die Mitglieder der Forschungsplattform die folgende Petition initiiert. Der Aufruf stieß auf große Resonanz. Mittlerweile wurde die Sammlung Frauennachlässe am Institut für Geschichte institutionalisiert. Die Redaktion sowie der Druck der Zeitschrift L'Homme Z.F.G sind weiterhin auf Drittmittel angewiesen.

- -

Die Forschungsplattform Neuverortung der Frauen- und Geschlechtergeschichte im veränderten europäischen Kontext an der Universität Wien läuft in Kürze definitiv aus – und noch immer ist eine Zukunft der von 2006 bis 2011 in diesem Rahmen finanzierten Einrichtungen ungewiss. Die "Sammlung Frauennachlässe" und "L'Homme. Europäische Zeitschrift für Feministische Geschichtswissenschaft" sind dadurch akut gefährdet.

Link zur Online-Petition; English translation

June 2011, Paperback, £19.99, ISBN 978-0-230-30075-0

An interdisciplinary study providing first-hand evidence of the everyday lives of politicians; what politicians actually do on 'the backstage' in political organizations.

'Deutsche' Frauen und das Ende des 2. Weltkriegs. Eine kulturgeschichtliche und empirische Tagebuch-Studie

Das Interesse dieses Forschungsprojekts ist die diskursive Beschaffenheit von Tagebü­chern von im "Dritten Reich" als 'deutsch' anerkannten Frauen von 1945 sowie die gesell­schaftlichen und kulturellen Nachwirkungen der Diskurse und Geschehnisse am Ende des Zweiten Weltkriegs und in der unmittelbaren Nachkriegszeit.

Anhand überlieferter und archivierter Tagebücher von als 'deutsch' angesehenen Frauen, die nicht an der Front, sondern an der Heimatfront waren, soll untersucht werden, wie das Ende des Zweiten Weltkriegs und die unmittelbare Nachkriegszeit beschrieben werden und wie diese Diskurse in ihre eigene Zukunft nachwirken.

Women and Minority Documentation and Digital Presentation – from Fragmented Data to Integration in the Information Society

The main objectives of the project are to change the attitude to the preservation, description and digitalization of women and minority documentation and to contribute for the democratization of the access to them as a part of cultural heritage and to make easier the access to the cultural and historical heritage of women and ethno-religious groups by encouraging the elaboration of electronic data base of the archive and oral history documents and methodologies of their implementation.

The project will contribute for a better presentation of the values of the coexistence of different cultural traditions on the Balkans and for the public visibility of minorities and marginalized by the official memory policies social groups as women. Their very voices will be heard in the society in a better way and the intercultural dialogue will be encouraged. The project will contribute to the development of new methods of collection, descriptions and cataloguing of archive documents.

The central state archives and the regional archives will be researched using archive guides, electronic catalogues, central fond card index, thematic and fond reviews and other reference books.

Coordinator

South-West University “Neofit Rilski”, Blagoevgrad, Bulgaria
Assoc. Prof. Kristina Popova
Project Team
Assoc. Prof. Petar Vodenicharov, Assoc. Prof. Anastasija Pashova, Assoc. Prof. Marijana Piskova, Ph.D. Milena Angelova, Assist. Prof. Nurie Muratova, Assist. Prof. Doncho Georgiev

Project Partners

- Research Platform of the University of Vienna Repositioning of Women’s and Gender History in the New European Context
Prof. Edith Saurer, Dr. Nikola Langreiter, Dr. Margareth Lanzinger

- Centre of Modern Balkan History, University of Belgrade, Philosophy Faculty, Serbia
Assoc. Prof. Miroslav Jovanovich, Ass. Prof. Dobravka Stojanovic

- Institute of National History, Skopje, University “St.Chyril and Methodij”, Macedonia
Project Leader
Assoc. Prof. Biljana Ristovska-Josifovska

- Expert from Romania: Dr. Roxana Cheschebec

Project duration: June 2007–May 2008

1rst Workshop “Women and Minority Documents in the Social Memory of South-East Europe”, Belgrad, 26–27 October 2007

Programme

Report of 1rst Workshop (coming soon!)

The 2nd Workshop "Women's Archives - Realities, Desires, Reflexions" will take place in Vienna, 30 November-1 December 2007

Programme (coming soon!)

Das EU-Projekt, laufend von Oktober 2006 bis Oktober 2009 mit dem Titel "Social quality and the changing relationships between work, care and welfare in Europe" wird von der Europäischen Kommission im 6. Rahmenprogramm ("Specific Targeted Research for Innovation Project") finanziert.
Prof. Claire Wallace (University of Aberdeen, Scotland) ist Leiterin des Gesamtprojekts, an dem folgende sieben EU-Länder beteiligt sind: Dänemark, Großbritannien, Italien, Österreich, Portugal, Polen und Ungarn.
Nähere Informationen auf der Website des Projekts